Mind a(z) 6 találat megjelenítve

Christèle Jacquemin: a niche parfüm mint művészet

Miután éveken keresztül nem sikerült választania a két szeretett szakma, a fotózás és a parfümkészítés között, Christèle Jacquemin végül úgy döntött, hogy egy művészi karrier keretén belül egyesíti a két kedvenc területét. A vizuális és az olfaktív világok közötti kapcsolat iránt már fiatalon nagy érdeklődést mutató Christèle elfogadta szinesztéziáját és olyan meditatív illatokat kezdett alkotni, melyek az átélt élményekben rejlő multiszenzoros lehetőségeket járják körül. Sokunkkal előfordul, hogy megszagolunk egy illatot és ehhez gyakran egy vizuális kép is társul a tudatunk mélyén, melyet valamilyen múltbéli tapasztalat generál. E két terület közötti kapcsolat feltérképezése Christèle munkásságának a központi témája. Miután megértette az illatok értelmezése és a múltbéli élmények közötti alkalmi kapcsolatot, Christèle Jacquemin a tapasztalatai bővítése érdekében elkezdte beutazni a világot – eddig több mint 50 országban járt. Közel húsz évig élt Spanyolországban, ahol a parfümiparban dolgozott és gyűjtött tapasztalatokat. Jelenleg újra Franciaországban él, a Pont-du-Gard közelében. Itt készíti rendkívül személyes, művészi, kézműves niche parfüm kollekcióját.

Kézműves parfüm és interdiszciplináris kommunikáció

Az illatok és a vizuális kommunikáció terén részletes és szerteágazó esztétikai repertoárral rendelkező Christèle érti és átérzi az illatok emberi kultúrában betöltött különleges szerepét. Míg a fényképek a megtett utazások vizuális bizonyítékaiként szolgálnak, az illatok egyenesen visszarepítenek az élmény forrásához. Egyetlen illatfoszlány zsigeri szintű reakciót idézhet elő és azonnal visszarepíthet arra a helyre és időbe, ahol az emlék született. Christèle úgy fedezi fel a fényképezés és a parfümök iránti szenvedélyének különböző régióit, hogy több érzéket is egyszerre stimuláló, multiszenzoros projekteket kelt életre, illetve ő maga is együttműködik különböző művészekkel, akár több művészeti ágat is felölelő projekteken.

Christèle Jacquemin parfüm: művészi gyakorlat

Christèle-t az illatok megalkotásakor elsősorban az a művészi igény hajtja, hogy értelmet adjon életének, álmainak és jobban megértse, hogy milyen interakció van közte és az őt körülvevő világ között. Talán a kíváncsiság jellemzi legjobban azt a hajtóerőt, ami új és jelentőségteljes parfümök megalkotására sarkallja. A magas minőségű abszolútumok és az exkluzív kivonatok használatának köszönhetően Christèle megtalálta azt a csodálatos médiumot, melynek segítségével új embereket ismerhet meg, új kreatív utakat fedezhet fel, és mindenek előtt szabadon keresheti a választ az örökérvényű egzisztenciális kérdésekre. Az ámulatba ejtő fotók és a pillanatokon belül távoli tájakra repítő illatok olyan egyediséget kölcsönöznek a Christèle Jacquemin brandnek, mely kiemeli a niche parfüm világon belül.

Art and Olfaction Awards jelölés

Mielőtt hozzálátott volna, hogy életre hívja káprázatos niche parfüm kollekcióját, Christèle olfaktív dizájner tanulmányokat folytatott Párizsban a Cinquième Sens-nál. Az általa alkotott avantgárd parfüm, az Impermanence a 2020-as Art and Olfaction Awards-on (ez a tekintélyes elismerés a parfüm világ Oscar-díja) kézműves kategóriában a döntőbe jutott. Ennek következtében az alkalmi parfümőr hirtelen a niche parfüm világ középpontjában találta magát. Félig-meddig kívülállóként talán épp ez a perspektíva ruházta fel azokkal a kreatív meglátásokkal, melyek olyan csodálatosan meglepőek.

0
Kosár