Filippo Sorcinelli: művészi niche parfüm Olaszországból

Filippo Sorcinelli, a brand névadója, orra és kreatív igazgatója mindig is a parfüm világ megfoghatatlan alakja volt. Bár modern tetoválásai és hosszú szakálla, egyfajta aszketikus minimalizmussal kombinálva, egyszerre kicsit punk és kicsit szerzetes jelleget is kölcsönöz megjelenésének, Filippo Sorcinelli mégis megtartja a titokzatosság auráját. Ebből a misztikus homályból emelkednek ki tömjénes jegyekben gazdag, orientális illatai, melyekhez az alapot kényeztető gyanták és balzsamok adják. A Sorcinelli illatok gyakran helyezik a fókuszt a katolikus témákra, újrateremtve a templomok és egyéb szent helyek hangulatát. Bár úgy tűnhet, hogy Sorcinelli felejthetetlen niche parfümjei mogorván egyházias környezetből származnak, az biztos, hogy nem olyan ember alkotásai aki egy elszigetelt, cellaszerű stúdióban dolgozik. Olfaktív összeállításait széles spektrumról származó hatások befolyásolták – komplex textúrájú, gazdag mondanivalójú és szívmelengetően gyönyörű ünnepi parfümök.

Niche parfüm mint kiemelkedő művészeti alkotás

A Filippo Sorcinelli parfümök több különböző művészeti terület közötti együttműködésből születnek. Sorcinelli magas minőségű Extrait de Parfum alkotásai az UNUM kollekciót a világ parfümházainak élvonalába emelte sötét, merengő hangulatú, spirituális önvizsgálatot inspiráló illatainak köszönhetően. Az általa használt mély, fűszeres, liturgikus ihletésű tömjénes jegyek Sorcinellit már-már rituális hajlamú, illatokkal dolgozó költővé változtatják. Ez az asszociáció nem is véletlen, ha figyelembe vesszük a művész hátterét. Sorcinelli ugyanis nemcsak az egyik világszerte leginkább elismert niche parfümőr, hanem képzett orgonaművész és képzőművész is. Sorcinelli ezen kívül elismert szabó is; kis exkluzív szabósága készíti a fenséges ünnepi miseruhákat a Vatikán számára. Szerteágazó tehetsége és klasszikusan olasz viszonyítási pontjai tükröződnek meditatív parfümjeiben is, melyekhez különböző vallásos témák, a középkori építészet, a 20. századi fényképészet, de még hollywoodi film is szolgált már inspirációul.

Filippo Sorcinelli: kutatás a legmagasabb minőségű parfüm alapanyagok után

A Filippo Sorcinelli parfümök már csak azért is kitűnnek, mert a niche parfümőr elkötelezetten dolgozik azon, hogy az elérhető legmagasabb minőségű parfümöket készítse. Minden niche illat ami kikerül a kezei közül Extrait de Parfum, olyan magas illatanyag-koncentrációval, ami páratlan mélységet és tartósságot kölcsönöz parfümjeinek. Az orientális fák, gyanták, fűszerek és tömjén iránti vonzalma garantálja, hogy niche parfüm alkotásai utazásra szólítanak, földrajzi és metafizikai értelemben egyaránt.

Niche parfüm és avantgárd dizájn

Sorcinelli titokzatos kreatív világa az ősi, gótikus komorságot ötvözi az élvonalbeli modernitással egy sötét, magával ragadó esztétikában. Avantgárd üvegei legalább annyira feltűnőek és egyediek, mint tömjénben gazdag parfümjei. Sötét, komor és atavisztikus: a Fillipo Sorcinelli niche parfümök olyanok, mintha az őskori művészet találkozna az űrkorszaki dizájnnal. Az ikonikus fa kupakokat a testvére – aki eredetileg asztalos – készíti egyedileg. A parfüm egyedi esztétikája befolyásolja a kézműves folyamatokat, ennek megfelelően a fát gyakran karcolják, perzselik, faragják. Az UNUM kollekció üvegeit a fán kívül egyéb anyagok is, például beton, fém vagy bonyolult hímzés díszíti. A fényes textil és gyöngy díszítésű kupak az operaénekesnő és díva, Maria Callas egyik fellépőruháját idézi. Egy biztos, minden egyes Sorcinelli parfüm egy avantgárd műalkotás mely több érzékre is hat egyszerre, és teljes mértékben egyedi.

Filippo Sorcinelli és a LAVS: a pápai kapcsolat

Sorcinelli első és a mai napig legtöbb példányban eladott olfaktív alkotása, az UNUM kollekció részét képező LAVS, saját exkluzív szabóságáról kapta a nevét. A LAVS szabóság – melynek neve egy betűszó és a “Laboratorio Atelier Vesti Sacre” rövidítése – jellegzetessége, hogy a Vatikán hivatalos ünnepi miseruha beszállítója, így Benedek pápa és Ferenc pápa is viselte már Sorcinelli komplex és munkaigényes darabjait. Sőt, Ferenc pápa már a 2013-as beiktatási szertartásán is egy részletesen kidolgozott LAVS miseruhát viselt. A ceremoniális dekadenciát tovább fokozandó minden egyes LAVS miseruhát a LAVS Extrait de Parfum mámorító illatával fújnak be mielőtt elküldenék a Vatikánba – kétségtelen, hogy a pápa egy legalább annyira szentséges és ünnepélyes illatot visel, mint amilyen pompásak az ünnepi öltözékei.

0
Kosár