Naomi Goodsir: niche parfümök, amelyek az ausztrál gyökereket francia szakértelemmel ötvözik

Naomi Goodsir egy igazi multitalentum: multimédiás dizájner, aki nagyon sikeresen működik egyszerre több kreatív területeken. Az általa felépített művészi mikrokozmosz részben személyes önkifejezés, részben pedig a fantázia fantasztikus eredménye. Goodsir kreatív teljesítménye egyrészt titokzatos, elegánsan nemes, másrészt különös és avantgárd. Egy biztos, hogy minden, ami Naomi Goodsir kezei közül érkezik, egyedülállóan szép és viseli kézjegyét.

Az ausztrál származású Naomi Goodsir először Franciaországban szerzett magának nemzetközi hírnevet mint kalap és kiegészítő tervező, időtlenül elegáns és romantikus haute-couture darabokkal. A szépség és a divat világához a legjelentősebb hozzájárulása kétségkívül a parfüm kollekciója, amelyet gyakran újítónak neveznek niche parfüm körökben.

Naomi Goodsir Renaud Coutaudierrel és a parfümkészítés legelismertebb orraival együttműködve készíti kivételes illatait, saját univerzumának természetes meghosszabbításaként. Mint egy művész aláírása, Naomi Goodsir illatai eredeti, emblematikus stílusú kreációk, amelyek az idő felett állnak, dacolva a mulandó trendekkel.

Naomi Goodsir esztétikai és olfaktív alkotásaiban mindig izgalmas tud maradni kézműves hozzáállásával, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, a vintage esztétikával és a hagyományos gender normák megkérdőjelezésével.

Couture az elégedett dzsentri és a vásott fenegyerek között

Naomi Goodsir-t 2015 januárjában a Vogue Italy a világ egyik legígéretesebb „új tehetségének” nevezte különleges vonzerejének és hozzáállásának köszönhetően. Goodsir tévedhetetlen tehetséggel és féktelen fantáziával értelmezett újra olyan klasszikusokat mint a kalapok, táskák és egyéb kiegészítők. Sok olyan rajongót nyert meg magának akik szeretik a vintage-et, de közben modern stílusra vágynak.

Naomi Goodsir egyedi stílusvilága könnyedén ötvözi a klasszikus angol country megjelenés elemeit a punk lázadásával. Stílusát tekintve Goodsir lovas kiegészítői egyformán illenek egy rock koncertre, a lovira vagy éppen egy okkult szertartásra is. Elmossa a származás jegyeit a viktoriánus Anglia, a 20-as évek Párizs és a Mad-Max-szerű jövő között.

Talán épp az ausztrál tiszteletlenség keveredik a francia haute-couture iránti mély tisztelettel, és ez a kettősség teszi lehetővé, hogy munkája szerfelett elegáns helyet foglaljon el a kontextusok és az időbeliség között. Naomi Goodsir érezhetően tiszteli felmenőink tapasztalatait. Az elmúlt 15 évben egyedülálló, kézzel készített darabokat alkotott luxus textíliákból, amiket a Living Heritage Companies-tól (EPV) szereztek be. Mint dizájner nagyon kedveli a klasszikus és egzotikus bőrt is (mint például az ausztrál krokodil) elegáns kiegészítőihez, tisztelegve ausztrál származása előtt.

Textúra és forma ihlette niche parfümök

Miután Renaud Coutaudier bevezette a parfümkészítés titkaiba, Naomi Goodsir gyorsan ráébredt, hogy az illatművészet élénk közeg, amelyen keresztül kifejezheti kreativitását. A divatipar gyakorlati esztétikai érzékenységet kölcsönöz olfaktív művészetének. A Naomi Goodsir parfümöknek tapintható dimenziójuk van, és stúdiójában „kézzelfogható láthatatlan kiegészítőknek” is nevezik őket.

A Naomi Goodsir niche parfümök több érzékszervi észlelést foglalnak magukban, ahol az érintés és a vizuális tapasztalás is szerepet játszik – az asszociáció erejének köszönhetően új mélységet ad a parfümkészítés művészetének. Nem számít, milyen finoman kifinomult, a Naomi Goodsir parfümök strukturált rétegekkel és különböző textúrákkal rendelkeznek a lekerekített érzéki élmény érdekében.

Nuit de Bakélite (EdP) egy díjnyertes parfüm, avantgárd zöld jegyekkel és dekadensen sötét gyantába mártott tubarózsával. Ennek eredményeként a parfümnek fényes roppanása van, csakúgy mint az art deco ékszerekben gyakran használt elő-műanyagnak. A parfümház profi kombinál képessége´bemutatja hogy a 20. század eleji luxus modernizmus hogyan rontotta meg a természetet.

Erős tapintási és vizuális jellegének köszönhetően a bőr gyakran szerepel a Naomi Goodsir parfümökben. A Corpus Equus parfümben a dizájner kamatoztatta a kalap- és kiegészítő tervezésében szerzett tapasztalatait. Az illat szinte tapintható, ahogy a cserzett bőr és a száraz, hamvas velúr kontrasztos érzetét lefordítja egy magával ragadó bőrös parfümmé, amelyet egy megzabolázott vad ló ihletett. A Cuir Velours Eau de Parfum ugyanakkor egy bársonyosan lágy velúr illat, amelyben a púderes ámbra édessége találkozik a hamu csontszáraz textúrájával.

A füst és a hamu jegyei gyakran rétegződnek a virágokkal, szárazabb, porosabb jelleget adva a hagyományos elrendezéseknél. Az Iris Cendré parfümben az íriszt meglepően dekadenssé teszi a füstös tömjén és a dohány.

Niche parfüm személyes varázzsal

Szemben a parfüm piacra jellemző jelenlegi telítettséggel, Naomi Goodsir lassan és megfontoltan dolgozik egyedi illatain, amelyek visszatükrözik saját hangját a parfümkészítés világában. A haute-couture és a kézműves termékek mögött rejlő szakértelem iránti tiszteletéhez hűen a parfümök részletes kidolgozása több évig is eltart.

Naomi Goodsir szellemisége a hagyományos, független parfümházak vonalát követi. Az illatok mögött egy szenvedélyes alkotó áll, akinek látásmódja és atipikus stílusa olyan kompozíciókat inspirál, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy felfedezzünk egy különleges univerzumot.

Példaként álljon itt a Bois D’Ascese, egy parfüm, amelyet az édesapjával töltött idő ihletett egy ausztrál külvárosban. A parfüm egy régi fatemplomba kalauzol el, tömjénnel átitatott szívvel, a gyakran bozóttűzben lángoló tájban. Az eredmény füstös, személyes, sőt spirituális, remeteszerű önvizsgálattal.

Az Or du Serail-t Eugene Delecroix orientális festménye ihlette, amely a „szerájok” világát mutatja be, egy oszmán palota rejtett kamráit, ahol a hárem élt. A parfüm által egy érzékibb hely és idő dekadenciájába tudunk eljutni.

Világszínvonalú niche parfümök és kiváló minőségű összetevők

A vonzerőnek éppoly jelentőséget tulajdonítva mint az inspirációnak, Naomi Goodsir világhírű független parfümőrökkel vette körül magát, köztük Julien Rasquinet (Amouage, Creed, Electimuss, Frederic Malle, Zoologist stb), Bertrand Duchaufour (Comme des Garcons, Amouage, L`Artisan Parfumeur, Maison Crivelli, Neela Vermeire stb) és Isabelle Doyen (Goutal, Voyages Imaginaires).

A parfümök a haute parfümkészítésben használt legfinomabb alapanyagok köré épülnek. Különböző olfaktív identitásuk egyesíti őket az oldalak és a textúra tekintetében. A Naomi Goodsir parfümökben nagymértékben megtalálhatók a természetes összetevők. A Cistus Labdanum, a mediterrán sziklarózsa füstös, állatias gyanta illatával minden alkotásában jelen van. A bőr, valamint a füst és hamu finom használata ugyancsak Goodsir jellegzetes szigantúrája.

Nuit de Bakélite többszörösen díjnyertes parfüm

2018-ban a Nuit de Bakélite elnyerte a „Legjobb Független és Niche Brand Parfüm” Díjat a Fifi Awards-on és a „Legjobb Független Parfüm” díjat a tekintélyes Art & Olfaction Awards-on is!

A Nuit de Bakélite-t besorolta a NEZ Magazin a legfontosabb parfüm listába: “111 parfüm amit meg kell hogy szagolj mielőtt meghalsz”, amelyben 130 év parfümkultúra terméséből választottak, kiindulva a Jicky-től (1889) a Nuit de Bakéite-ig (2017).

Az Au Parfum szerkesztősége a Nuit de Bakélite-t a második helyre választotta a Top 10 legbefolyásosabb niche parfüm listáján 2010 és 2020 közötti időszakban. Ez az évtized, amikor rekord 20 000 niche parfüm került forgalomba.

Időtlen csomagolás, amely szembeszáll a trendekkel

Precíz esztétikai látásmóddal rendelkező dizájnerhez illően Naomi Goodsir parfüm üvegeit kifinomult báj és szerény karcsúság jellemzi – így különösen kiemelkedik a gyakorlott szem számára. Bármilyen kis részlet is legyen, a tervezés minden aspektusát a Naomi Goodsir Studio felügyeli, egészen a kifinomult bakelitből készült kupakokig, kiemelve Goodsir vonzódását a kortárs műanyag vintage előfutárához.

Az elegáns, minimalista dobozok olyan finoman vékonyak, hogy látszólag megszegik a fizika törvényeit, és egy ősrégi, családi kézben lévő olasz manufaktúra tervezte őket. Az összes Naomi Goodsir parfümöt a francia Riviérán, Grasse közelében készítik és csomagolják, ahol Naomi él és dolgozik.

0
Kosár