Marius Fabre – a Marseille szappan hagyományörzője

A Marius Fabre már az 1900-as évek elejétől, négy generáción átívelve dolgozik azon, hogy továbbadja, és ezzel életben tartsa féltve őrzött tudását: a valódi Marseille szappan készítési eljárását, az üstben végzett tradicionális szaponifikációt. A titok apáról fiúra, majd a Fabre lányokra szállt, hogy a jövő nemzedékei is élvezhessék e prémium minőségű, természetes szappanok áldásos hatásait. Ezt tükrözi az elsődleges szabály is, azaz a nyersanyagok magas minősége. Kizárólag növényi eredetű olajokat használnak, főleg olívaolajt, színezékek vagy szintetikus anyagok hozzáadása nélkül. Ez a kivételes tisztaság hatalmas előnyökkel jár a bőr, valamint a környezet számára is.
Minden egyes termék ezt a hitvallást tükrözi: a türelmet, a szabályok szigorú betartását, amelyek lehetővé teszik a Marius Fabre számára, hogy már több, mint egy évszázada elkápráztasson minket páratlan minőségű Marseille szappanjával.

Marius Fabre családi hagyománya

A jelenlegi tulajdonosok, Marie és Julie Bousquet-Fabre dédnagyapja, Marius Fabre, 22 éves korában megalapította szappanműhelyét a franciaországi Salon-de-Provenceban. A történethez az is hozzátartozik, hogy mindez a kerti fészerben történt, két üsttel és egy pár öntőformával. Abban az időben Salon-de-Provence egy elképesztően gazdag város volt, köszönhetően a virágzó olaj-, a szappan- és a kávékereskedelemnek. A csodás nyersanyagok bősége (az Alpilles-i olívaolaj, a szóda és a só Camargue-ból, valamint a Marseilles-i kikötőből érkező értékes olajok) lehetővé tették a szappangyártás gyors fejlődését. A vasút 1873-as indulásával pedig újra könnyebbé vált a kereskedelem.
Marius első szappanjai olyan kreatív megnevezéseket viseltek, mint „A könyv”, „A kés”, „A bolygó”, vagy épp „A szerződés”, valamint olívaolajt is árult. 1914-ben, az első világháború kitörésekor őt is besorozták, így az üzletről tovább felesége, Marie gondoskodott, akinek csupán egy olasz művezető volt a segítségére. Négy hosszú év múlva, már akadályok nélkül futtatta a gyártást és a szappan értékesítését egyszerre.

Marius Fabre sikerek a két háború közt

1927-ben, a sikereknek köszönhetően a Marius Fabre vállalata a jelenlegi székhelyére költözött, amely sokkal nagyobb, így jut bőven hely a szappanfőzéshez szükséges nagyobb üstöknek is.
1930-ban Marius és Marie fia, Fernand Fabre vette át édesapjától a vállalat vezetését. Ám hamarosan kitört a második világháború, amely egyet jelentett a nehezen elérhető nyersanyagokkal. Az 1940-es években így a szappangyártás hanyatlása kezdődött meg a Marseilles-i régióban, a Marius Fabre azonban nem adta fel: ellenállt és új piacokra próbált betörni. Dolgukat nem könnyítette meg az a tény sem, hogy számos technikai újítás, köztük a mosógép megjelenésével egyre kevesebb szükség volt szappanra. A szupermarketek pedig magukkal hozták a könnyen elérhető, olcsóbb, szintetikus tisztító- és tisztálkodószereket, melyek háttérbe szorították a kézműves szappanokat. Ekkoriban számos szappangyártó műhely zárt be a régióban, köztük a híres „La Sainte Famille” is, melynek megvásárlása új életet lehelt a Marius Fabre vállalatba.

1973-ban Henri Fabre, Marius legkisebb fia vette át a cég irányítását. Ekkoriban jelentek meg a petróleumalapú termékek, melyek erős konkurenciát jelentettek a Marseille-szappan számára. Változtak a szokások, a társadalom, tehát a vásárlók is. A vállalat vezetői azonban mindvégig kitartottak a tradíciók mellett, és elkötelezetten dolgoztak a hagyományok megőrzéséért. Ennek köszönhetően 2010-ben ünnepelték a szappanműhely fennállásának századik évfordulóját, s váltak az egyik legrégebbi dél-európai szappankészítő műhellyé. Ma már Marius Fabre dédunokái állnak a márka élén, ám ugyanazzal az odaadó szenvedéllyel élik meg ezt a csodás családi kalandot, mint elődeik. Huszonöt főt foglalkoztatnak állandó jelleggel, termékeik Franciaországon kívül még húsz különböző országban érhetőek el.

Hogyan alakult ki a Marseille szappan receptúrája?

A Marseille szappan csodáját a tudomány és az alkímia határán hozták létre. Évszázadok tapasztalata rejlik megalkotásában, melynek az emberi érzékenység és felfedezések nyújtották kiváló táptalajt. Ahogy a legmagasabb színvonalra fejlesztették azt a buborékoló, gőzölgő krémet, amelyből végül szappan lett, a szappankészítők kissé varázslókká váltak, és az alkímiához hasonló gyártási folyamatok szemtanúi és egyben elkövetői lettek. A könnyedén elérhető, jó minőségű nyersanyagoknak köszönhetően Provence a középkorban a szappankészítés fellegvárává vált. A régión belül Marseilles emelkedett ki leginkább, hiszen itt összpontosult a kereskedelem, és a jelentős kereslethez hamar alkalmazkodott a helyi kínálat.

A Marseille szappan történelmi kezdete

A Marseille szappanról már XVI. Lajos korában is születtek írásos feljegyzések. 1688-ban egy ediktumban fektették le azokat a szabályokat, amelyek egy egyszerű szappant megkülönböztettek a Marseille szappantól: kiváló minőségű üstben hevítik a különböző növényi olajokat, melyek között kiemelt szerep jut a tiszta olívaolajnak. Mindenféle állati faggyú tiltólistára került. Ez az ediktum elérte azt, hogy a Marseille szappan megszerezze azt a hírnevet és kedveltséget, amelyet azóta sem veszített el. A 18. század ipari fejlődésének köszönhetően a gyártás mértéke a duplájára növekedett. Ez kéz a kézben járt azzal, hogy már gőzt, elektromosságot is alkalmaztak, valamint manuális munka helyett mechanikussá tettek egyes folyamatokat. Magasabb szintre lépett a higiénia is, ám ezután még a 19. századig váratott magára az, hogy dekódolják a szappanosítási eljárást, illetve laboratóriumokban fejtsék meg a receptek titkait. A fölfedezés meghozta a Marseille szappan aranykorát – a 72%-os olívaolaj-tartalommal rendelkező szappan gyártása a régió vezető gazdasági ágazata lett.
A szintetikus alapanyagok megjelenése egyet jelentett az egyszerűbb előállítással és az olcsóbb késztermékkel. A több mint 120 szappankészítő műhelyből az ezredfordulóra csupán öt maradt meg, köztük a Marius Fabre.

Miben rejlik a Marseille szappan különleges hatása?

A különlegesen gyengéd Marseille szappan 100%-ban természetes, kizárólag növényi olajok felhasználásával készül, főleg olívaolajjal. Nem tartalmaz szintetikus adalékanyagokat, színezékeket. Legalább 72%-os olajtartalommal bír, amely minden egyes szappankockára rá is van bélyegezve. Kivételes tisztaságán kívül gyengédségét és hatékonyságát érdemes még kiemelni. Gyakran ajánlják bőrgyógyászok is alternatívaként olyan modern termékekre, amelyek bőrirritációt okozhatnak. Sőt, kiválóan alkalmas olyan, mosásra érzékeny textíliák tisztítására is, mint a selyem, a csipke, vagy a babaruhák.
A legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő szappannal és tusfürdővel ellentétben kíméletes a környezettel. Nem tartalmaz foszfátokat, vagy mesterséges alapanyagokat, amelyek a folyókat szennyeznék. Továbbá, a szükséges kutatásokat és minőségellenőrzéseket olyan speciális laboratóriumokban végzik, amelyek nem végeznek állatokon kísérleteket. Sőt, a Marseille szappan kiválóan alkalmas háziállatok fürdetésére. A Marseille szappan ma már a régió történelmének kézzelfogható darabja. A vásárlók manapság kezdik újra felfedezni a természetes és környezetbarát termékek előnyeit, hiszen tökéletes alternatívát nyújtanak a vegyszeres, petróleumalapú szappanokra.
A Marius Fabre elkötelezett munkáját 2009-ben „Living Heritage Company” („Élő hagyomány vállalata”) címmel is jutalmazta a francia gazdasági minisztérium. Ezzel olyan értékes márkák sorába emelkedett, mint a Chanel, a Guerlain, vagy a Christian Dior.

Marius Fabre jelene és jövője

Mivel a történelem és az örökségük tisztelete mellett az innovációkra is nyitottak, megalapozták annak lehetőségét, hogy ne csupán hazai, de nemzetközi színtéren is megállják a helyüket. Az autentikus francia termékek, amelyek a Marius Fabre műhelyében készülnek, egészen Japánig eljutottak – beleértve Kanadát, Spanyolországot, sőt, a 7scents világának köszönhetően most már Magyarországot is.
Fedezd fel Te is a Marseille szappan nyújtotta kivételes előnyöket, tapasztald meg az évszázados csodát a Marius Fabre exkluzív termékeivel!

0
Kosár