Rózsa illat kert

Rózsa, élet, szerelem – La vie en rose

„Az olyan élet, amely szerelemmel és boldogsággal telített, néha bizony rózsaillatot áraszt.”

Van még egy olyan virág a világon, amelyet ilyen sokan és sokféleképpen énekeltek meg versben vagy dalban? Amely köré ennyi monda, legenda épül, és ennyire összetett a szimbólumrendszere? Arról nem is beszélve, mennyire jelentős része az aromaterápiának, a kozmetikai- és parfümiparnak, sőt, még gasztronómiának is.
A rózsa a nyugati világ legjelentősebb virágszimbóluma. Titokzatos, zárkózott virág, amely saját védelmi rendszerrel van ellátva – tövisekkel védi magát az illetéktelen kezektől. Már az ókorban is nagy népszerűségnek örvendett, a görögök például rendszerint Aphroditénak, a szerelem istennőjének ajánlották fel. Legendáik szerint az első vörös rózsák Adonisz véréből születtek, amikor egy vadkan megölte őt vadászat során. Szerelme, Aphrodité könnyeiből pedig a törékeny szellőrózsa sarjadt. Így vált a szerelem, a szépség, az élet és a szenvedély jelképévé.

Rózsa szimbólumok az építészetben

A titokzatossága szintén rendszeresen visszaköszön – figyeld csak meg, milyen sok helyen találkozhatsz a rózsa motívumával az építészetben, vagy a különböző művészeti ágazatokban! A „sub rosa” kifejezést például valószínűleg Te is hallottad már. Szintén a görögökhöz vezethető vissza: Harpokratészből úgy lett a hallgatás istene, hogy Erósz egy fehér rózsával rábírta a titoktartásra. Ennek hatására az ókor államférfiak a bizalom és a titoktartás jeleként a tárgyalások alatt rózsafüzérekkel díszítették a falakat. Manapság pedig a gyóntatószékeken gyakorta megjelenő faragott rózsa vagy a gyűléstermek stukkó rózsája figyelmeztet arra, hogy a beszélgetés „sub rosa”, azaz titokban folyik.

Aromaterápiás hatások

A rózsaszín a színek pszichológiájában is alátámasztja a fentieket: érzéki, szenvedélyes, de mégis lágy, finom és gyengéd. A gondoskodást, a törődést, a szeretetet és a meleg nyugalmat képviseli.
Nagyon érdekes, hogy bár az egyes szimbólumok kialakulása évszázadokkal megelőzte az aromaterápiás hatások felfedezését, mégis hihetetlen mértékű az egyezés. A rózsából készült illóolaj nem csupán bódító illata miatt népszerű. Számos jótékony, sőt, gyógyító hatással is bír, így elkerülhetetlen része az illatokkal való gyógyításnak.
A rózsa bársonyos illata rendkívül hatékony antidepresszáns: oldja a szorongást, a feszültséget, javítja a közérzetet, jobb kedvre derít. Harmonizáló és nyugtató hatásai ugyancsak kedveznek a szerelemnek is: a feszültségoldás vágyfokozással párosul, ami egyet jelent a romantikus hangulattal. Nem véletlen hát, hogy már az ókorban is rózsaolajjal és rózsavízzel illatosítva csábítottak, és nem csupán a görögök és a rómaiak, de a varázslatos Közel-Keleten és a misztikus Egyiptomban is.

A rózsa jótékony hatásai

Jótékony hatásai közül mindenképp ki kell még emelnünk antiszeptikus, fertőtlenítő tulajdonságait is. Fizikailag alkalmazva nyugtatja az érzékeny, gyulladt vagy irritált bőrt. Ez érvényes a rózsa illóolajára, valamint a párlás során készülő virágvízre, illetve az ezekkel készült kozmetikai termékekre is. Kitűnően frissít, hatékonyan ápol, finoman illatosít és rendkívüli hidratáló hatásával még az érett, vízhiányos, száraz bőrnek is megnyugvást ad. Kitűnő tonizáló, ránctalanító és sejtregeneráló. Bőrfeszesítő tulajdonságainak köszönhetően számos kozmetikum elengedhetetlen összetevője.
A rózsa jótékony hatásait a nyugati orvoslás is felfedezte: rózsaolajat tartalmazó ecsetelőket, szájöblögetőket gyakran használnak köhögés, szájfekély enyhítésére, herpesz megelőzésére, illetve fogínyvérzés csillapítására. A rózsavizes lemosás jótékonyan hat a kötőhártyagyulladásra. Ajánlani szokták émelygés, migrén és fejfájás ellen is, főleg, ha ezek a panaszok menstruációt megelőzően, vagy közben lépnek föl.
Értelemszerűen, ezek a csodás hatások csak abban az esetben érvényesülnek, ha az adott termék valódi rózsából készül, és nem csupán szintetikusan előállított utánzatnak köszönheti rózsára emlékeztető aromáját.

A leghíresebb rózsa termőterületek

A kozmetikai célú rózsatermesztés egyik élenjárója már a 16. század óta Franciaország. A kezdeti időszakban csak az előkelő udvari kertészetek voltak képesek minden évszakban friss rózsát biztosítani az uralkodók asztalára, vagy épp boudoir-jába. Így minden, valamit is magára adó európai rózsakertész igyekezett inaséveinek egy részét itt tölteni. Lyon-t például a mai napig a rózsák fővárosaként tartják számon, hiszen a legnagyobb rózsanemesítő központ Európában, és a második legnagyobb rózsatermesztő terület Franciaországban. Nem véletlen hát, hogy az egyik legexkluzívabb márkánk, a Rose et Marius is francia rózsát használ a grasse-i parfümjeihez.
A termesztés Franciaországból folyamatosan terjedt Európa többi országába, ám a nyugati világgal párhuzamosan a Közel-Keleten is kultikus növénynek számított, és nem csupán szépészeti és dekorációs célokra használták, de a gasztronómia egyik fontos fűszerévé is vált.

A rózsák rendkívüli értéke

Érdekes azonban, hogy az iszlám területén Európával ellentétben a rózsa a férfi szépség jelképe, egyúttal az igazság, a tudás és a törvény szimbóluma. Ezért gyakorta ábrázolták a szultánokat és a vezető beosztású férfiakat rózsával a kezükben, hiszen a szimbolikán túl jelentős értéket képviselt – az egyik legdrágább termék, a rózsaolaj alapját szolgáltatta.
Perzsia területe egyébként a rózsák őshazája. Az itt őshonos rózsáktól eredeztetik a legtöbb rózsafajt a világon. Ennélfogva a legértékesebb rózsaolaj és rózsavíz a kisázsiai termőterületről érkezik, azon belül is Iránból, Iszfahán régióból. Az iszfaháni rózsaolaj a rózsák földjének csodás titkait zárja magába, már évezredek óta – ezt a Tadé is felismerte, és egy egész kollekciót hozott létre perzsiai rózsák felhasználásával.
Az itteni rózsák rendkívüli értékét annak is köszönhetik, hogy főleg szabad földeken termesztik, nem fóliákban és üvegházakban, és kizárólag a hajnali órákban szedik, mielőtt a nap elkezdené kiszárítani az értékes nedűt a virágok szirmaiból. A gyakorlott rózsaszedők naponta akár 100 kilogrammnyi virágot is leszedhetnek, 1 kg illóolaj előállításához viszont körülbelül 5 tonna rózsaszirmot dolgoznak fel.

Vigyázz, mert hamisítják!

Ezért a valódi rózsaolaj nagyon drága, és sajnos gyakran hamisítják. Legtöbbször az olcsóbbnak számító gerániummal vagy pálmarózsával hígítják. Szintetikusan előállítani pedig lehetetlen, hiszen több mint négyszáz különböző vegyületet tartalmaz. Csak a legexkluzívabb márkák engedhetik meg maguknak, hogy valódi rózsából készült olajjal vagy rózsavízzel dolgozzanak. Termékeik mint a rózsa szappan rendkívüli pozíciót birtokolnak a prémium minőség kozmetikumok között. A 7scents webshopban garantáltan csak eredeti termékeket találsz. Mi közvetlenül a manufaktúrákkal együtt dolgozunk hogy csodás termékeiket számodra is könnyen elérhetővé tegyük.
Tiszta rózsát tartalmazó krémet, szappant, vagy parfümöt használni semmihez sem fogható élmény. Benne van a virág utánozhatatlan eleganciája, bársonyos titokzatossága, azaz maga a szépség. Mert ha definiálnom kellene egy szóban a szépséget, a romantikusan szenvedélyes szerelmet, amely olyannyira időtálló, hogy túlélt mindent a történelem során, akkor egyszerűen csak azt mondanám, hogy rózsa.

Leave Comments

17 + 2 =

0
Kosár