7scents Hammam

Hammam, a tápláló kényeztetés

Illatos gőz, lágy fények, balzsamos kényeztetés és mennyei aromák – ez bizony a hammam. Magyarul, hivatalos nevén törökfürdő, mivel a törököktől tanulhattuk meg, mit is jelent valójában a keleti kényelem fogalma.

A török, illetve általában az iszlám kultúrákban különös jelentőséggel bír a tisztálkodás folyamata. Egyrészt vallási előírás, hogy minden imádkozás előtt, rituálisan mosakodjanak meg, másrészt bizonyos helyzetek, események is megkövetelik a test teljes és alapos megtisztítását. Ez alapján nem is meglepő, hogy az arab országokban milyen sok fürdővel találkozhatunk, illetve, hogy azok mekkora népszerűségnek örvendenek. Főleg, hogy nem egyszerű tisztálkodásról, hanem teljes testi és lelki felfrissülésről, kényeztetésről van szó. Magyarországon egyébként még a török hódoltság idején épültek az első törökfürdők, amelyek a wellness-kultúra elterjedésének köszönhetően ma újra fénykorukat élik.

Mi a hammám sajátossága?

A hammám szó jelentése „forró”. Ez utal a hőmérsékletre, amely fontos részét képezi a rituálénak. Minden fürdő kialakítása magát a földi paradicsomot jelképezi, a jól ismert kupolás tetővel pedig az égbolt megidézésére törekedtek. A különböző hőmérsékletű fürdőtermek az évszakok váltakozására emlékeztetik a fürdőzőket, akik minden érzékszervükkel jelen lehettek a tisztulás folyamatában.

A tisztálkodás ugyanis egy több lépcsős, kényeztető folyamat minden hammamban. Ezt támogatja a fürdők kialakítása is, hiszen egyik teremből haladva jutsz át a másikig, a rituális megtisztulás folyamatával egyetemben. Az öltözőhelyiségből kiérve, a klasszikus kényeztetés a test felmelegítésével kezdődik, az átmeneti helyiségben. Itt meleg vízzel locsolják le alaposan a bőrt, majd hagyományosan olívaolajos szappannal tisztítják meg a szennyeződésektől. Ezt követi a hámlasztás folyamata, azaz kefékkel, érdesebb anyagból készült kesztyűkkel dörzsölik át a bőrt.

A masszázs is része lehet a hammam élménynek

A következő, forró teremben medence helyett fűtött márványlapok vannak, ez a hammam masszázs színhelye. A forró teremben körülbelül 50 fokos átlaghőmérséklet és rendkívül magas páratartalom uralkodik annak köszönhetően, hogy a padlóban lévő csövekben forró víz kering, felmelegítve a helyiséget, a padló rendszeres locsolásával pedig a gőzről gondoskodnak. A masszázs után gőzfürdő következik, illetve a sorban az utolsó, pihenéshez kialakított helyiségekben szappannal és fürdőkrémekkel újra lefürödnek, majd illatos olajokkal ápolják a bőrt. A fokozott izzadásra való tekintettel a hammam elengedhetetlen része a folyadékpótlás is: a hagyományok szerint többnyire mentatea vagy rózsavíz formájában. A tisztaság mellett a hammám számos jótékony hatással is bír: serkenti a vérkeringést és a méregtelenítést, ellazítja az izmokat, valamint kiválóan oldja a stresszt és a feszültséget.

Legyen Neked is saját hammamod!

A jó hír az, hogy az áldásos hatásokért, kényeztető kezelésekért, testi és lelki felfrissülésért nem szükséges a varázslatos keletig utazni, hiszen a saját fürdőszobád is könnyedén törökfürdővé varázsolhatod. Elég hozzá egy kis csöndes félhomály, néhány dekoratív kiegészítő, illetve autentikus kozmetikumok, amelyek biztosítják tested számára a hammam exkluzív élményét. Biztosíts magadnak elég időt a kényeztetésre, ne hagyd, hogy kizökkentsen a megcsörrenő telefon, vagy a szoros időkorlát.

Engedj egy kád forró vizet, illatosítsd ízlésed szerint. Gyújts pár illatgyertyát a hangulatvilágításhoz, és gondoskodj róla, hogy minden a kezed ügyében legyen, amire szükséged lesz. Ebben jó szolgálatot tehet a Tadé hammam tál, amely nem csupán szép, de egyben praktikus is, rozsdamentes acélból készül, így a forró párát is tökéletesen viseli.

Az első fázisként merülj be a kád illatos vízbe, engedd át magad az élménynek! Az első szakasz fontos funkciója a hangolódás, hogy megengedd, a testeden kívül a lelked és a szellemed is megtisztuljon, lecsendesüljön. A tradicionális vonalat követve mosakodj meg Tadé fekete hammam szappannal, amely marokkói rhasoul agyaggal tisztítja, olíva- és babérolajjal táplálja és hidratálja bőrödet. A szappan krémes habja kiváló alapot szolgáltat a teljeskörű hámlasztáshoz is. Ebben lesz segítségedre a Tadé Hammam masszázskesztyű, amely könnyedén távolítja el az elhalt hámsejteket, serkenti a vérkeringést, azaz fokozza a méregtelenítést, hogy bőröd fellélegezhessen és feltöltődhessen energiával.

A hammam maszk sem maradhat el

A radírozás után sokkal könnyebben felszívódnak a tápanyagok a bőrbe, érdemes hát egy tápláló maszkkal folytatni a kényeztetést. Ehhez ajánljuk a Tadé Hammam maszkot, amely a vörös agyag jótékony tisztító hatásait ötvözi a babérolaj hidratálásával. Míg a maszk hat, semmi más dolgod nincs, mint pihenni, élvezni a finom illatokat, a fürdő lágy hangulatát, és az énidő nyújtotta kellemes perceket. A fürdőzés végén zuhanyozz le előbb meleg, majd egy kicsit langyosabb vízzel. Ez fokozza a bőröd rugalmasságát, illetve jótékonyan hat a keringésedre is.

A hammam kényeztetése után engedj meg magadnak egy kis pihenést: feküdj le, relaxálj, raktározd el az élményt, fokozatosan hangolódj rá a további teendőidre, kerüld a hirtelen váltásokat. A hammam nyújtotta élmény csak rólad szól, érted van, ne siettesd, hanem élvezd minden pillanatát. Hatása jó ideig elkísér, és ha átengeded magad a török fürdők varázslatos világának, olyan biztos ponthoz és feltöltődési lehetőséghez jutsz, amely áldásként van jelen a mindennapok rohanó világában.

75
Kosár