Parfümök szerelmeseknek

Parfümök szerelmeseknek

Parfümök szerelmeseknek – titokzatos, vágyfokozó illatok

A szerelem olykor vad és örvénylő, olykor földöntúli nyugalmat és biztonságot adó érzése örök inspiráció a parfümőrök számára. A rózsa, a jázmin vagy épp a vanília titokzatos, vágykeltő illata szinte szinonimájává vált ennek a lényünket zsigeri szinten meghatározó érzésnek. Nem csoda hát, hogy parfümök szerelmeseknek szép számmal találhatóak a 7scents kínálatában – ezekből válogatunk most a közelgő Valentin-nap kapcsán.

A szerelem mindent elsöprő érzése, a vágykeltés, az erotika és a legszebb illatok több ezer éves összefonódása az az alap, amihez a niche parfümházak is újra és újra visszatérnek. A szerelmi vágy fokozására képes, afrodiziákumként működő növények hatását az ősi civilizációk mind ismerték és kiterjedten alkalmazták is. Ez az ősi tudás jelenik meg a szerelem érzésével rezonáló niche parfümökben, olykor klasszikus, máskor teljesen avantgárd feldolgozásban.

Vágykeltő niche parfümök szerelmeseknek – az örök rózsa

A rózsa kétségkívül az egyik legősibb és leghatékonyabb afrodiziákum, minden idők egyik legnépszerűbb illata. Pozitív élettani hatásai miatt már az ókorban is tudatosan használták. Illata összetett, bódító, érzéki és nőies, ám a megfelelő összetevőknek és arányoknak köszönhetően csodálatos unisex niche parfümök is születnek rózsából.

Az egyik legújabb rózsa illat kínálatunkban a Rania J Rose Ishtar Eau de Parfum, melynek orientális rózsás-pézsmás kompozíciójához Istár, a szerelem és a szépség ősi mezopotámiai istennője adta az ihletet. A damaszkuszi és a bolgár rózsa mellett további vágyfokozó jegyek is megjelennek benne, mint a szantálfa, a pézsma, a pacsuli és a vanília, a végeredmény pedig olyan bódító, akár egy illatos felajánlás az isteneknek.

Jázmin – a csábítás klasszikus illata

A jázmin hagyományosan a szépség és az érzéki szerelem jelképe. Bódító illata a legerősebb afrodiziákumok közé tartozik. Az éjszaka királynőjeként is emlegetett jázmin görcsoldó, csökkenti a szorongást és a gátlásokat, ugyanakkor felébreszti az érzékeket – tökéletes társ a romantika és a szenvedély óráiban. 

Jázmin jelenik meg Bogue Profumo újdonságában, a LiTA Extrait de Parfum-ban is. A LiTA egy unisex kortárs parfüm, mely a szerelem vívódásokkal és könnyekkel teli sötét oldalát is bemutatja, de a romantikát, az eufóriát és a frissességet sem hagyja ki. Az érzelmek ilyen széles spektrumának érzékeltetésére a jázmin mellett megjelennek a sötét virágok, például a gardénia, illetve olyan klasszikusok is, mint a dohány, a mirha, a vetiver és a tömjén. 

Luke Pritchard, a The Kooks zenekar frontembere és zeneszerző felesége, Ellie Rose, első közös lemezük, a DUO megjelenése kapcsán kérte fel a Bogue Profumo orrát, Antonio Gardonit a szerelemről szóló album hangulatának megragadására. A többszörös díjnyertes parfümőr mesés alapanyagok mesterien komponált kontrasztjával érte el a kívánt hatást – a LiTA a parfümök szerelmeseknek összeállítás egyik legizgalmasabb darabja.

Parfümök szerelmeseknek és az ellenállhatatlan vanília

Az érzékiség és a csábítás szinte elképzelhetetlen az ellenállhatatlan vanília gazdag, szexi, buja illata nélkül. A fűszerek királynője szintén az évszázadok óta használt afrodiziákumok közé tartozik – édes, csábító illata nemcsak nyugtat és oldja a gátlásokat, de életre is kelti az érzékeket és beindítja a fantáziát. 

A vanília gazdag aromája olyan mélységet kölcsönöz az összeállításoknak, ami miatt számos niche parfüm unisex kompozíciójában megtalálhatjuk. Ilyen például a 2019-es Art & Olfaction Awards nyertese kézműves kategóriában, a Hiram Green Hyde. Ez a csábító és provokatív, érzéki parfüm teljes mértékben természetes alapanyagokból készül. Az alapvetően füstös, fás, bőrös és ámbrás jegyeket csodálatosan egészíti ki a vanília Bourbon-ös, bódító melegsége – a Hyde aligha hagyható ki a parfümök szerelmeseknek felsorolásból.

Klasszikus afrodiziákumok és illatjegyek 

Ha azt halljuk “a szerelem illata”, a legtöbben ugyanazokra a jegyekre gondolunk; ezek közül a legismertebbek a rózsa, a jázmin és a vanília, de ide tartozik többek között a kakaó, a fahéj és az ylang ylang is. Nem véletlenül van így, ugyanis ezek a bódító, szexi illatok a legfontosabb afrodiziákumok közé tartoznak. A természetes vágyfokozókból készült kivonatok és olajok több ezer éves hagyományokra vezethetők vissza. Hatásuk annyira nyilvánvaló, hogy a modern tudomány is előszeretettel és behatóan foglalkozik velük.

A vágyfokozók hatása lehet közvetlen vagy közvetett. A legerősebb atrodiziákumok, mint amilyen a vanília is, azért annyira hatékonyak, bujaságuk azért ragad magával, mert kémiai összetételükben hasonlítanak a feromonokra, a nemi viselkedésünket irányító kémiai vegyületekre. Ezek a vegyületek fokozzák a nemi vágyat és tesznek bennünket vonzóvá mások számára – ugye így már érthetőbb, miért ver gyorsabban a szívünk egy mesterien megalkotott, erotikus illatjegyekkel teli niche parfümtől?

A parfümök szerelmeseknek csodás afrodiziákumokkal varázsolják el érzékeinket – segítenek a jelenre koncentrálni és teljes mértékben átadni magunkat a szerelmes pillanatnak. A Magyar utca 18. alatti boltunkban ki is lehet próbálni a készleten lévő parfümöket, így személyesen is megtapasztalható a vágyfokozás ősi tudományának nagyon is élő valósága.

0
Kosár