Mendittorosa Stefania Squeglia Daymon

7kérdés a 7scents-től: Stefania Squeglia, a Mendittorosa alapítója válaszol

Megjelent Daymon, Mendittorosa vadonatúj parfümje 2021 március 21-én. Daymon érzékelhetően Mendittorosa parfüm csodálatos ózonos tisztaságával, mégis eltér az eddigiektől ikonikus csomagolása és dizájnja is. Elég indok hogy beszélgessünk Stefania Squeglia-val, a nápolyi parfümház tulajdonosával és kreatív vezetőjével. Fogadjátok sok szeretettel!

1) Kedves Stefania, köszönjük, hogy időt szakítottál az interjúra. Nagyon izgalmas hírek érkeztek a Mendittorosa-tól az új parfüm, a Daymon megjelenése kapcsán. Mesélnél kicsit a parfüm inspirációjáról?

Egyre tudatosabb vagyok azzal kapcsolatban, hogy hogyan bánunk az állatokkal és ebbe beletartozik a kozmetikumok és parfümök tesztelésének kérdése is. Mi eddig sem teszteltünk állatokon, de úgy döntöttem ezentúl támogatni fogjuk a Leaping Bunny nevű NGO-t. Ismert szlogenjük, a “Cruelty Free” azt jelenti, hogy többek között az állatokon végzett kísérletek és tesztelés ellen is fellépnek. Így találkoztam egy olasz NGO-val, akik konkrét állatvédelmi munkát végeznek. Anyagilag támogatom az egyik Toszkánában található projektjüket, egy állatmenhelyet. Hívhatjuk akár az “Együttérzés Hídjának” is. Míg zajlott a Mendittorosa “Cruelty Free” tanúsítványának megszerzése úgy döntöttem, megalkotom a “Daymon”-t, ami az ógörögben szellemet jelent. A részemről ez egy tiszteletadás az állatok felé. Azon élőlények felé, akik nem tudják szavakkal kifejezni a szenvedéseiket amiket mi emberek okozunk nekik.

2) Hogyan jelenik meg ez a gyönyörű koncepció a parfümben?

Olyan parfümöt szerettem volna alkotni ami ártatlan, a szó pozitív értelmében: Nem gonosz. Nem egoista. Azt hiszem ez nagyon jól megjelenik a parfüm lekerekített jegyeiben. Különösen az alapjegyben található siam-benzoin-ért vagyok oda, teljesen megrészegít. Olyan, mint amikor belefúrom az arcom a macskám bundájába. Annyira jó érzés.

3) A Daymon-on Luca Maffei dolgozott veled, akárcsak tavaly az Athanor-on. Milyen vele együtt dolgozni?

Luca óriási tehetség. Ez önmagában azonban mégsem elég ahhoz, hogy a különleges vízióimat egyedül életre keltse. Együtt ez már háromszor sikerült. Az első ilyen parfüm az Archetipo volt, amely a gyökerekről szól. A csend hatalmáról. Aztán következett az Athanor. Itt a kutatás részbe csak Luca-t vontam be. Általában a kedvenc parfümőreim közül kettőt-hármat is megbízok, hogy több visszajelzés legyen. Annyi időt kapott, amennyire csak szüksége volt. Két hosszú évbe telt, és a végeredmény ez a kénes, fekete ribizlis, sáfrányos, különleges keverék – ahol a kén az olvasztótégelyt és az okkult munkát jelképezi. Ezzel szemben a Daymon nagyon gyorsan összeállt. Amikor először beszéltünk róla, valami olyasmit említettem, hogy: “mindig jelen van, körülöttünk, de sohasem agresszív”, erre ő azt mondta: “Pontosan tudom mit kell tenni.” Tudtam, hogy így is lesz.

4) Tavaly év végén jelent meg az első lakásillatosító kollekciód, a Stanze. Mennyiben más – vagy éppen hasonló – otthonillatosítót és parfümöt készíteni?

A Stanze olaszul szobákat jelent. Pontosan ez volt az elképzelés. Belépsz egy szobába, amelyben ilyen illat van – teljesen másképp találkozol az illattal, mint amikor parfümöt viselsz. Valójában a Stanze annyira magas minőségű, hogy akár parfümként is hordhatod, ha ahhoz van kedved. A Stanze úgy jött létre, hogy a mindennapok szépségét és intimitását szerettem volna ünnepelni. A Tao szerint anélkül is megismerhetjük az egész világot, hogy kimennénk a házból, és anélkül is megláthatjuk az eget, hogy kinéznénk az ablakon. Nagyon igaz, különösen az elmúlt hónapok fényében. A Stanze sorozatot alapvetően munkához, meditációhoz, játékhoz terveztem, de természetesen mindenki a saját ízlése szerint használhatja.

5) A 7scents-ben mindannyian érzünk a Mendittorosa kollekcióban egy olyan optimizmust, már-már ózonos tisztaságot, ami minden Mendittorosa parfümre jellemző. Mitől ennyire egységes a kollekció?

Köszönöm szépen, ez egy nagy elismerés. Amióta csak elkezdtem parfümöket készíteni, a végeredmény mindig a személyes életemet, fejlődésemet és az érdeklődési körömet tükrözi. A parfümökben megjelenik mindaz az új tudás és felfedezés amit idő közben szereztem, az új céljaim és álmaim, és a művészi ambícióm. Egyszerűen csak a legjobbat szeretném nyújtani, és őszintének maradni.

6) A Mendittorosa kicsit olyan mint egy középkori céh, ahol különböző kézművesek dolgoznak együtt. Milyen szerepet játszik az együttműködési struktúra a Mendittorosa életében?

Ez igaz, nagyon is. Az évek alatt sok olyan kézművest hívtam meg, akik azóta bizonyították tudásukat és velem együtt dolgoznak a parfümökön. A kezdetekkor olyan művészeket és kézműveseket kellett találnom, akik képesek voltak az ötleteimet interpretálni és fizikailag megvalósítani. Az együttműködés és az inspiráció is kétirányú, akár csak a parfümök – akció és reakció – így jön létre az adott alkotás.

7) Közeleg a tavasz és a nyár. Melyik Mendittorosa illatot ajánlod kifejezetten az elkövetkező szezonra?

Az új évre a Lacura-t ajánlottam – ez a parfüm az önmagunkról és a másokról való gondoskodást jelképezi. Attól tartok, még jópár hónapig ez lesz a legjobb választás. De ne feledjünk el élni és boldognak lenni. Jön a tavasz és a napsütés – válaszd a Daymon kifinomult és elbűvölő szellemét!

0
Kosár