Papp Zsuzsa Parfümbűbáj

Parfüm kalauz Nyáridőre Papp Zsuzsától a Parfümbűbáj Magazintól

Végre itt a nyár!

Eljött a pihenések, kirándulások csúcsideje. Késő estig lehet sétálgatni, beszélgetni és nyáron valahogy minden és mindenki könnyedebb!
A rövid kalauzban olyan illatokat választottam erre az időszakra, amelyeket leginkább melegebb időben használok – természetesen ez nem jelenti azt, hogy máskor ne lehessen felpermetezni! Alapszabály: mindig ahhoz a parfümhöz nyúlj, amely felé a szíved húz!

A bemutatóban 7 + 1 kreációról mesélek. Igyekeztem több stílusban és több árfekvésben összeválogatni őket, ráadásul ezeknek a kreációknak egy része a világ legjobb parfümkritikusai szerint is kimagaslóak.

– Voyages Imaginaires: Tea & Rock and Roll EdP (2020 Orr: Isabelle Doyen)

A LEZSER
Akik, a könnyed, hűsítő, enyhén fűszeres készítményeket szeretik, azoknak biztos befutó lesz ez a teás rock&roll érzést keltő alkotás. A bőrön annyira élethű a citrusos zöldtea illata, hogy szinte megkívánom és már érzem is a számban a finom ital ízét. Enyhén vaníliás, füstös jelleg is csatlakozik a friss, életvidám, nyitó jegyzetekhez.
Ez a parfüm laza!
Engedd el magad, élvezd az életet és tedd a sarokba a gondjaid ha vannak! A nyár esti hajnalokig nyúló dumcsizásokhoz tudom elképzelni.

– Jorum Studio: Gorseland EdP (2022 Orr: Euan McCall)

A KALANDVÁGYÓ
A számomra bakancslistás illat mindent megtestesít, amit csak egy hűvösebb éghajlatú ország nyara adni tud! Gyümölcsös – virágos, földszagú kreáció, de olyan, amilyennel nem találkozik az ember! Egres, szagos müge, bodzavirág, bükköny, tövises rekettye, kamilla élnek együtt szépen, vidáman, boldogan.
Fel hát a hátizsákot és a túrabakancsot! Járd be a gyönyörű skót felföldet, élvezd a sziklákon csillogó napsütést, a szél vadvirág – szagú üzenetét, de vigyázz, mert sosem tudhatod, hogy mikor bukkan elő egy incselkedő kis kobold a parti sziklák várromjai mögül! A fiatal, rendkívül tehetséges parfümőr négy részből álló sorozatának – a Scottish Odyssey – egyik tagja a Gorseland.
Bátor, kalandvágyó, független, rendkívül pozitív és nyitott szemléletet sugalló kompozíció.

– Atelier Oblique: Lightfalls EdP (2021 Orr: Serge De Oliveira)

AZ ELEGÁNS
Fényes, könnyed, citrusos, már szinte kékvérűen arisztokratikus illat férfiaknak és nőknek. Minden árnyalata a luxusról szól. Nem a kivagyiságról, hanem a valódi eleganciáról. Egy életstílust mutat meg, amelyet jó érzés viselni. Azonnal a Cote d’Azur csillogó világára asszociálok, ha magamon érzem.
A nap lombokon átbújó szikráit a borsos, citrusos, grapefruit, vetiver akkordok jelképezik. A föld édes biztonságot nyújtó melegét pedig az ámbra, a rózsa és a szantálfa.
Tulajdonképpen nincsen semmi új itt a nap alatt, mégis az arányok zseniális elrendezése miatt született egy olyan kreáció, amely jelölést nyert független kategóriában 2022 – ben az Art & Olfaction Awards rendezvényen.
És még egy dolog, ami miatt szívügyem a Lightfalls: minden egyes eladott parfüm után egy fát ültet el a manufaktúra!

– Miguel Matos: Summer Oud Extrait de Parfum (2021 Orr: Miguel Matos)

A ROSSZALKODÓ
Ez a parfüm az oud és a karibi élmények briliáns ötvözete! Ha nyár – akkor nekem ez és a következő illat jut azonnal az eszembe! Nagyon erotikus, nagyon bátor kompozíció, amely egyértelműen jól passzol mindkét nemhez. A férfiakon bemélyül és a mormogón duruzsoló akkordok kerülnek előtérbe ( no és persze a napsütötte bőr) Rajtunk az oud mellett kifejezetten érezhetőek lesznek a gyümölcsös jegyzetek is, és kissé édesednek az alkotórészek ahogy telik – múlik az idő.
Nagyon finom!
Banános, kókusz jegyzetek keverednek édes mirhával, “nem tudom milyen virággal” és mély, állatias, vágykeltő fűszerekkel. A virágokról annyit, hogy rózsát, jázmint tett bele Miguel, de ügyesen eldugta az alkotásban! Tökéletesen megfelel egy könnyű nyári flörthöz, vagy egy szenvedélyes kapcsolathoz. Játékos és kísérletező.
S, hogy mit üzen? Azt, hogy ne csak ábrándozz, hanem cselekedj, mert a pillanat elmúlik….
Miguel Matos műve nem egy szende illat. Inkább a bevállalósabbak kedvence lesz, hiszen elég karakteres, erős szólamokat pendít meg.

– Renier Perfumes: Guanabo Extrait de Parfum (2021 Orr: Miguel Matos)

A HEDONISTA
Élet, jókedv, szerelem, kaland, barátság, utazás…. Minden bele van sűrítve ebbe a csodába! Egy imádom illat – az óceán színű üvege ott kéklik a kis szobámban. Elég csak ránézni és boldogság van.
Akinek eddig mutattam, mindenkinek tetszett!
Kis szigetet jelent taino indián nyelven. És most elhívlak egy nyaralásra Dél – Amerika partjaihoz egy kis szigetre. Hallgassuk a papagájok zajongását, együnk friss kókuszdiót, lógáljuk lábaink a tengerbe és örüljünk!
Minden oké!
A parfüm erőteljes citromhéj nyitása azonnal felébreszti az érzékeket. És nem csak citrom és citromhéj szerepel benne, hanem maracuja, grapefruit, petitgrain és sok – sok tengerjegy, moszat, hínár. Kevés rózsa, sok gyöngyvirág. A végeredmény egy pezsgő, eleven kreáció, amely képes a sötét kedélyfelhőket messze elűzni. Kedvesen kacér jókedvbomba.

– Hiram Green: Slowdive EdP (2017 Orr: Hiram Green)

A SZENVEDÉLYES
Mély érzésekkel teli, elképesztően gyönyörű méhviaszos mestermű. Ebben a kompozícióban a méz “ötven” árnyalata kel életre. Vonzásfaktora kifejezetten delejes. Dohánylevél, aszalt gyümölcsök, narancsvirág és tubarózsa színesítik meg!
A parfüm picit kakukktojás, mert minden évszakban hordható. Számomra mégis nyáron a legszebb, azon belül is a forró estéken.
A termék nem édes. Gyantás, enyhén ragacsos érzetet kelt. Néha olyan mintha mezőkön sétálnék a vadvirágok között, néha pedig erdei méhkaptárok közelében érzem magam, ahol megszédülök a természet millió illatától. A Slowdive uniszex mondanivalója szenvedélyről, érzelmekről, őszinteségről szól. Csodálatosan hosszantartó, semmihez sem hasonlítható választékossággal megkomponálva.

– Matteo Parfums: Celadawn EdP ( 2019 Orr: Matthew J. Sanchez)

A KÍVÁNCSI
A fiatal alkotóművész első tervezése amiről most szó esik és máris jelölve lett a legjobb kézműves parfüm díjra az idei Art & Olfaction Awardson.
A fűszeresen fás kreáció vezető akkordjai a vietnámi fahéj, horchata ámbra, vérnarancs, mirha, sáfrány. Mielőtt megérteném a mondanivalóját az egy derűs (v)illanással kisiklik előlem, de a következő pillanatban már újra itt incselkedik.
A parfüm légies jegyzetei egymásba szövődve, hullámozva táncolnak. Játékuk magával ragad. Figyelem és kíváncsiságom egyre inkább növekszik.
Erre a műre nem lehet nem odafigyelni. Olyan fás alkotás, amely szinte kicsattan a jókedvtől. A nagyon érzéki vágykeltő kompozíció, hosszú ideig megmarad a bőrön, csodás lenyomatot hagyva maga után.

+1

– Strangelove NYC: Lost in Flowers EdP (2018 Orr: Christophe Laudamiel)

A SZERELMES
Már Magyarországon is kapható a felső – prémium kategóriás amerikai luxusmárka portfóliója. Ezek az illatok a legkényesebb ízlést is kielégítik.
A varázslatosan szép, hosszú hatóidejű virágkompozíció szinte a csuklón és a nyakhajlatban bontódik ki a bőrrel történő érintkezés után. Viselete érzéseket, érzelmeket, emlékeket idéz fel.
A bódító illatköltemény a jázmin és a vörös champaca szerelmes nászára épül, melyet a tölgymoha, szantálfa, gardénia és borneói oud keretez. Az oud ebben az aspektusban egy teljesen más arcát mutatja. Eltűnik az irányító szerepe és engedi, hogy a középpontban a virágok keljenek életre és játsszák el a történetüket. Ettől lesz a parfüm komplex, meseszerű és utánozhatatlan.

Parfümbűbáj

Puszipuszi és jó szórakozást!
Zsuzsi

0
Kosár