3 dolog, amit eddig lehet hogy nem tudtál a jázminról

Apró, hófehér és csillag alakú virágjával a jázmin maga a megtestesült törékenység. Egzotikus, nőies illatát nem csupán a parfümőrök kedvelik, de az aromaterápiában is nagy becsben tartják. Használata rendkívül sokoldalú, ám mégis kevesen vannak tisztában azzal, hogy mennyi különleges tulajdonság bújik meg ebben a kecses virágban!

A jázmin az éjszaka királynője

Több oka is van annak, hogy a jázmin a magáénak tudhatja ezt az elnevezést. Egyrészt, mivel éjszaka tárja ki szirmait, és ilyenkor a legintenzívebb az illata, ezért éjszaka is szüretelik. Másrészt, ebből a különlegességéből adódóan már az ókori civilizációkban is a szerelemmel, a szenvedéllyel és a vággyal azonosították. Királynői mivoltát az értéke is alátámasztja: egy tapasztalt szedő 10-15 ezer virágot is képes begyűjteni egyetlen éjszaka alatt, miközben egy kilogramm illóolaj elkészítéséhez 8 millió friss, sértetlen virág szükséges. Ebből adódóan régen kevesen engedhették meg maguknak a tiszta illóolaj használatát, csak a gazdagok kiváltsága volt a szerelem virágjának ilyen jellegű alkalmazása. A szegényebbek nem illóolajként, hanem friss virágját morzsolva hasznosították aromáit – így kisebb mennyiség is elég volt a hatáshoz.

A jázmin egyébként a mai napig az egyik legismertebb afrodiziákum. A románcok olajának is nevezik, hiszen vágyfokozó masszázsolajok, fürdők elengedhetetlen összetevője. Aromája nagyon jól párosítható a különböző illatkategóriákkal: kiváló példa erre a Pernici jázmin & rózsabors nagy illatgyertya, amelyben a jázmin mellett a rózsabors fűszeres illata felel az érzéki hangulatért.

A jázmin a hölgyek jóbarátja

Vágyfokozó hatása mellett ez a csodálatos virág számos egyéb kiváló tulajdonsággal is rendelkezik. A hagyományos kínai gyógyászatban már évezredek óta alkalmazzák menstruációs fájdalmak enyhítésére, hiszen görcsoldó hatása is jelentős. Ezen kívül nagyon hatékony a PMS és a klimax tüneteinek enyhítésében, a menstruációs ciklus szabályozásában, sőt, a keleti kultúrákban a szülés során is alkalmazzák illatának görcsoldó, nyugtató és fájdalomcsillapító hatásait. A felsorolt hatásokat főleg fürdők formájában érvényesítik, így nem véletlen, hogy a 7scents kínálatában is számos jázminos fürdőtermék kapott helyet. Kedvenceink közé tartozik például a Castelbel fehér jázmin szappan, valamint a Tadé jázmin folyékony szappan: a jázmin édes illata úgy varázsol el, hogy közben a bőrre is jó hatást gyakorolnak a szappanban lévő természetes növényi olajok. Elősegítik a hegek, striák gyógyulását, fokozzák a bőr rugalmasságát, feszességét és bársonyos puhaságát.

Jázminnal a depresszió ellen

Ki tudna szomorú maradni egy ilyen csodálatos virágillat hatására? A jázmin aromája elűzi a fáradtságot, a kimerültséget, kiváló hangulatjavító. Segít megőrizni a mindennapokban a nyugalom és a békés boldogság érzését, gyakran ajánlják depressziós tünetek enyhítésére, hiszen a testen kívül üdítő hatással van a lélekre és a szellemre is. Frigiditás és impotencia leküzdésére is alkalmazzák, hiszen vágykeltő illata oldja a feszültséget, a szorongást, és meghozza a kedvet az összebújáshoz. Az aromaterápiában rendkívül népszerű, a depresszió és a szorongás kezelésén kívül függőségek és fóbiák esetén is alkalmazzák terápiás célokra. Az apró, fehér virág intenzív illatának köszönhetően szebbnek, színesebbnek és fényesebbnek láthatod a világot, fokozza a derűlátást, az euforikus hangulatot, miközben hatására búcsút inthetsz a félelmeknek, a levertségnek és a zavartságnak.

Nem hiába tartozik a jázmin a kozmetikai készítmények, otthoni illatosítók népszerű illata közé, hiszen mint most már Te is tudod, a jázmin aromája egy sokoldalú csodaszer, amely nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Esetében is érdemes bíznunk az évezredes tapasztalatokban, hiszen a mediterrán világban, valamint a varázslatos keleten is nagy tiszteletnek örvendett, nem csupán a hétköznapokban, de a vallási rítusok során is. Ha pedig az istenek ekkora örömmel fogadták a jázminból készült csodálatos koszorúkat és csokrokat, akkor nekünk sincs más dolgunk, mint csodálni intenzív, érzéki illatát és kifejezni hódolatunkat a törékeny virágok felé azzal, hogy boldogan élvezzük áldásos hatásait.

35
Kosár