1–8 termék, összesen 41 db

Afrodiziákum a szépségápolásban és az illatosításban

Az afrodiziákumként kedvelt természetes illatanyagok és növényi kivonatok alkalmazása a szépségápolásban és az illatosításban egyaránt igen elterjedt. Az egyik legismertebb afrodiziákum a rózsa – az egyik legősibb vágykeltő növény. A természetes, magas minőségű rózsaolaj kedvelt alapanyag, nemcsak buja illata, de a bőrre gyakorolt páratlan tulajdonságai miatt is. A rózsa szappan és rózsa tusfürdő nagyon népszerű testápolási termékek. Az organikus rózsaolaj illatgyertya összetevőjeként alkalmazva csodás, érzéki hangulatot teremt. A különböző bio arc-, haj-, és testápoló készítmények alapanyagaként képes új életet adni az érett bőrnek, e mellett az érzékeny bőr egyik leghatékonyabb ápolója is. Az organikus rózsaolajjal készült szépségápolási termékek használatával gyakorlatilag kettős hatást érhetünk el. Bőrünk fiatalos és egészséges lesz, ami eleve fokozza az érzékiséget, ezt egészíti ki és fokozza tovább a rózsa tipikusan buja illata. Rózsaolajat használ a franciaországi Rose et Marius cég illetve a portugál Castelbel cég is különleges, kényeztető termékeibe.

A vanília nemcsak a világ második legdrágább fűszere, de az egyik legismertebb afrodiziákum is. Hagyományosan az organikus vanília hangulatjavító, nyugtató, szorongás esetére kifejezetten ajánlott. Édes, bódító illata jellegzetes, gyakran használják krémekben, testápolókban, parfümökben, fürdőtermékekben és illatgyertyákban. Az olaszországi Carbaline cég is előszeretettel használja a vaníliát annak érdekében, hogy illatosító termékei igazán vonzó, romantikus és buja hangulatot kölcsönözzenek a térnek.

További afrodiziáló illatok

A gránátalma is ősi vágyfokozó szimbólum. Alakja és vörös színe évezredek óta a nőiség, a női érzékiség és a termékenység szimbóluma. A bio gránátalma kivonat a szépségápolásban igen értékes alapanyag.

Évszázadok óta használt természetes gyógyító és vágyfokozó szer a pézsma is. A parfümgyártás története óta szinte minden parfümben megtalálható, nélkülözhetetlen alapanyag, mely egyszerre csípős és édes illatú. A pézsmát bizonyos állatok – például a pézsmaszarvas – mirigyei választják ki. A természetes pézsma rendkívül drága anyag, használatát felváltotta az etikusabb és gazdaságosabb, ezáltal fenntarthatóbb alternatíva, a mesterségesen előállított pézsma.

A népszerű afrodiziákumok között találjuk továbbá a levendulát, a liliomot, a jázmint, a szantálfát és a tonkababot is.

Az afrodiziákumok története

Az afrodiziákum használata több ezer évre nyúlik vissza. Az elnevezés a szerelem, a szépség, a nemi vágy és a termékenység görög istennője, Aphrodité nevéből eredeztethető. A mítosz szerint Aphrodité egy kagylóban született, majd amikor a kagyló kiemelkedett a tengerből és az istennő kilépett a szárazföldre, lépte nyomán virágoktól és gyümölcsöktől roskadó buja növények nőttek.
Több ókori görög városban évente rendeztek fesztivált az istennő tiszteletére, ezen kívül a görögök egyéb ünnepségeiken, lakomáikon és orgiáikon is előszeretettel alkalmazták Aphrodité növényeit.

A középkorban a morál és a szokások drasztikus változásával több vágyfokozóként ismert organikus anyag használatát – például fahéj, gyömbér, vanília – többször be is tiltották, miután ezeket gyakran használták szerelmi bájitalok készítésénél.

Az évezredek során a legkülönbözőbb alapanyagok vívták ki maguknak az atrodiziákum státuszt. A fent részletezett növényeken kívül természetes vágyfokozóként tekintenek az osztrigára és egyéb tenger gyümölcseire. Ugyanígy a szarvasgombára, a kaviárra, az eperre, de a pezsgőre is. A délkelet-ázsiai hagyományokban, különösen a kínai orvoslásban igen sok, állatok szarvából, karmából vagy nemi szervéből készült, népszerű vágyfokozó készítmény létezik. Ezek a hiedelem szerint az erőtől duzzadó állat tulajdonságait közvetítik. A kivonatok fogyasztója is erős és sikeres lesz, nemi értelemben is. Használatuk azonban az állatok védelme érdekében ma már tilos.

Az afrodiziákumok hatásmechanizmusa

Az afrodiziákumok lehetnek fizikai vagy pszichés vágykeltők. Számos növényt évszázadok óta alkalmaznak vágyfokozóként is. A rózsa, az avokádó, a babér, a kakaó, a fahéj, a jácint, a narancs és a vanília csupán néhány az ismertebbek közül.

A vágyfokozók hatása lehet közvetlen vagy közvetett. Közvetlen hatásról akkor beszélünk amikor az adott vágyfokozó anyag – például a kakaó – az agy érzelmekért, örömérzetért felelős területén fejti ki a hatását. A csokoládéfogyasztás például serkenti az agyban a szerotonin – hétköznapi nevén boldogsághormon – termelését. Közvetett hatások alatt azt értjük, amikor az adott serkentő anyag hatására a külső megjelenésünk érzékibbé válik. Például csípős fűszerek hatására az ajkak vérellátása megnő, így teltebbnek, duzzadtabbnak, vörösebbnek, ezáltal erotikusabbnak tűnhetnek.

A nemi vágy fokozására használt növények, illetve az ezekből készült kivonatok és olajok több ezer éves hagyományokra vezethetők vissza. A különböző receptek tapasztalati úton születtek. A tudomány fejlődésével mára már sok érdekes információval rendelkezünk a különböző illatok hatásmechanizmusával kapcsolatban.
Tudjuk például, hogy a legerősebb atrodiziákumként elismert természetes anyagok, mint amilyen a vanília vagy a pézsma, azért annyira hatékony vágyfokozók, mert kémiai összetételükben a feromonokra hasonlítanak. A feromonok a párválasztásban fontos szerepet játszó, a nemi viselkedésünket irányító kémiai vegyületek, melyek vonzóvá tesznek mások számára és fokozzák a nemi vágyat.

0
Kosár