Bergamott illat

Bergamott – minden amit tudni érdemes róla

A bergamott, vagy más néven bergamott narancs egy nagyon különleges, meleg égtájakat kedvelő citrusféle. Ízre és illatra édesebb, mint a citrom, de mivel nagyon hasonló a megjelenésük, gyakran nevezik édes citromnak is. Olaszországban, azon belül is Szicíliában és Calabriában honos, de megtalálható akár Elefántcsontparton, Guineában és Brazíliában is. Széles körben használják szerte a világon: közkedvelt alapanyag az élelmiszergyártástól kezdve a gyógyszeriparon át a kozmetikai területekig. Az illatszergyártás egyik méltán legnépszerűbb alapanyaga. Ezen felül számos kozmetikai termék fő összetevője, de még az Earl Grey típusú teákat is bergamottolajjal illatosítják.

Bergamott az aromaterápiában

A bergamott illóolaját többnyire az érett, vagy akár az éretlen bergamott narancs gyümölcséből nyerik, hideg préseléssel, majd szűréssel és centrifugálással finomítják. Emellett a gyümölcs héjából is előállítható az olaj, hasonló eljárással. A kinyert bergamottolaj színe a zöld és a sárga különböző árnyalataiban játszik, éppen olyan élénk, mint amilyen intenzív maga az illat. A préseléses eljárással kinyert bergamott illóolaj fő elemei a linalil-acetát és a linalool, amelyek szinte csak a bergamott- és a jázmin olajában fellelhető anyagok.
A bergamott aromája igazi citrusféléhez méltóan élénk és intenzív, a déli tájak napsütötte hangulatát idézi. Lágyan körbelengi a helyiséget és valódi, kikapcsolódásra alkalmas környezetet teremt.

Aromaterápiás hatása rendkívül széleskörű:

Élénkíti a testet és a szellemet
Antidepresszáns hatású
Segíti a koncentrációt
Enyhíti a légúti panaszokat
Javítja az alvászavarokat
Jó hatással van a hangulatingadozásra
Oldja a szorongást és a félelmet
Javítja az általános közérzetet

A bergamott olajának felhasználási módjai

A kozmetika világában a bergamott olaját sokrétűen alkalmazzák. Az aromaterápiás hatás okán rendkívül népszerű az otthon illatosításban, de a bergamott még ennél is többre képes.
Illata mellett másik fontos tulajdonsága a bőrre gyakorolt pozitív hatásában rejlik. Kimondottan alkalmas az érzékeny, gyulladt bőr ápolására, tisztítására. Fertőtlenít és egyúttal regenerálja is a sérült bőrsejteket. Elősegíti a sebek vagy egyéb sérülések szebb és gyorsabb gyógyulását, valamint a hegek is halványabbá válnak használata során.
A bergamottot is tartalmazó natúrszappanok kíméletesen bánnak az igénybevett bőrrel, a gyakori használat ellenére sem szárítanak, sőt, az egész testre használhatóak.
Fürdővízhez adva fürdőolajként a bergamottolaj valódi aromaterápiás wellnessélményt ad, amely során a fáradt idegek megnyugszanak, a kimerült vagy görcsös izmok pedig ellazulnak. Különösen ideális az esti fürdőzések alkalmával, hiszen csillapító, nyugtató hatásának köszönhetően csodásan felkészíti a szervezetet a nyugodt, pihentető, éjszakai alváshoz.

Bergamottot tartalmazó termékek a 7scents kínálatában

Webáruházunk kínálatában fontos szerepet kapnak a bergamottolajat tartalmazó készítmények. Választékunk a lehető legtöbb felhasználási lehetőséget lefedi, így biztosan találsz nálunk bergamott parfümöt, fürdősót, szappant, de még illatos kavicsot is. A sor persze ennél sokkal hosszabb!

Parfümök

Ha szereted a vitalizáló, mediterrán nyarakat idéző illatokat, akkor nagy eséllyel imádni fogod a bergamottot tartalmazó parfümöket is. Ajánljuk figyelmedbe például a szicíliai Ortigia márka Bergamotto parfümjét és parfümolaját vagy a Portus Cale Gold & Blue EDT-jét, de a Rose Et Marius Early Morning In The Orange Grove illata is bergamottban gazdag. Mindhárom esszencia igazán friss, citrusos, és kiváló választás a melegebb hónapokra.

Fürdőszobai kényeztetés

A fürdőszobai készítmények közül sem maradhatnak ki a bergamott aromájú termékek, hiszen az üdítő, energetizáló illat tökéletesen passzol a testápoláshoz. Kínálatunkban találsz fürdésre, zuhanyozásra, wellness élményfürdőzésre használható termékeket, mint például a Carbaline Vanília & Bergamott illatú termékcsaládja: többek közt folyékony szappan, fürdősó, tusfürdő és habfürdő is helyett kapott a Carbaline csodás portfóliójában. Az Ortigia Bergamotto termékei közt szintén fellelhető minden olyan készítmény, amelyre csak szükséged lehet a fürdőszobában.

Bőrápolás

A bőrápolásról sem feledkeztünk meg: a bergamott üde esszenciájával gazdagította egyes testápoló és kézkrém készítményeit a Portus Cale, az Ortigia és a Carbaline is. Bármelyik márka mellett is dönts, biztos lehetsz abban, hogy egy kellemes aromájú, könnyű textúrájú krémmel találkozol, amely élen jár a bőrápolásban és hidratálásban. Természetes módon gondoskodnak bőröd folyamatos nedvességtartalmáról és rugalmasságáról, már az első használattól kezdődően.

Otthoni illatosítás

A bergamott természetesen az otthoni illatosításban is fontos szerepet játszik. Kínálatunkban így többféle illatosító termék is helyett kapott, különböző márkák égisze alatt. Az illatgyertya nem csupán a lakás aromájáról gondoskodik, de meghitt fényével az otthon békességét is elhozza. A Pernici Ylang Ylang & Bergamott vagy a Rose et Marius Early Morning In The Orange Grove illatgyertyái például tökéletes választásnak bizonyulnak levezetésképp, egy megterhelőbb nap után.
Ha parfümdiffúzor mellett döntenél inkább, akkor az Ortigia Bergamotto, vagy a Carbaline Vanília & Bergamott diffúzorát ajánljuk figyelmedbe. Így az otthonod levegője távollétedben is mindig friss és illatos lehet.

És még ennél is több bergamott…

A felsoroltakon kívül is számos egyéb termékkel várunk, ha egy olyan friss, citrusos illatra vágysz, mint a bergamott. Esszenciája kifejezetten passzol a nyárhoz, de azokban a hónapokban is jó választás, amikor épp nincs más lehetőség egy kis napfényt csempészni a hétköznapokba. A bergamott intenzív illata körülöleli viselőjét, vagy éppen az általa illatosított otthont, és az utánozhatatlan mediterrán tájakra repít. Ott, ahol lelassul az idő, az értékes pillanatokat megélik az emberek és nyugodt harmóniában élnek önmagukkal és a természettel.
Ezt a felemelő érzést hozza el a bergamott esszenciája, amely csak arra vár, hogy Te is próbára tedd. Válassz akár parfümöt, testápolási-, vagy otthoni illatosító készítményt, garantáltan átjár majd a déli tájak hangulata és életereje!

0
Kosár