A Magvas gomborka története
A magvas gomborkát (Camelina sativa) – más néven sárgarepcét – rendszertanilag a káposztafélék (Brassicaceae) családjába soroljuk, ide tartozik többek között a brokkoli, a káposzta és a mustár is. Ennek az eredetileg Dél-Európából és Délnyugat-Ázsiából származó növénynek a története több ezer évre nyúlik vissza. Európában legalább 3000 éve termesztik, a legkorábbi régészeti leletek Svájc területéről kerültek elő. A bronzkorban és a vaskorban a mostani Észak-Görögország területén fontos haszonnövény volt, nagyobb területen termesztették, mint ma az olívát. A Római Birodalomban is termesztettek gomborkát, görög és latin elnevezése viszont ismeretlen. Elsősorban étkezési célra és lámpaolajként használták.
Általában száraz gyomtársulásokban, szántókon találkozhatunk vele, Magyarországon szórványosan fordul elő. Észak-Amerikába valószínűleg a len gyomnövényeként került be, sokáig így is tekintettek rá.
Visszatérés a népszerű növények közé
Hosszú mellőzöttség után a magvas gomborka ma újra reneszánszát éli. Előszeretettel termesztik bio módszerekkel. Organikus, hidegen sajtolt olaja egyre népszerűbb a tudatos életformát, egészséges étkezést és természetes szépségápolást előnyben részesítők között. A gomborka mezőgazdasági értelemben igénytelen növény, kevés vízre és nitrogénre van szüksége, ezen felül remekül alkalmazkodik a zord időjárási körülményekhez. Ellenálló a növénybetegségekkel szemben és olyan helyeken is termeszthető, ahol más haszonnövény nem él meg, így kitűnően bevonható a fenntartható gazdálkodásba. A magvas gomborkát napjainkban sokoldalúan használják, hidegen sajtolt, étkezésre szánt olajként, természetes alapanyagokból készült kozmetikumok összetevőjeként és bioüzemanyagként egyaránt.
A természetes magvas gomborka olaj tulajdonságai
A magvas gomborka a modern kutatások középpontjába került, növényekhez képest szokatlanul magas omegazsírsav-tartalma miatt. Ideális arányban tartalmaz omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat. Hidegen sajtolt természetes olaja több mint 50 százalékban többszörösen telítetlen. A kedvező zsírsavtartalom előnyös hatást gyakorol a koleszterinszintre, e mellett a sejtanyagcserét, az immunrendszert és a hormontermelést is képes jótékonyan befolyásolni. A gomborka olajának fő alkotóelemei között található a gyulladáscsökkentő hatású alfa-linolénsav, és a linolsav. Igen gazdag természetes antioxidánsokban, például tokoferolokban. Ennek köszönhetően meglehetősen stabil, ellenáll az oxidációnak és az avasodásnak. Kozmetikum-alapanyagként használva további előnyös tulajdonsága, hogy szinte azonnal beszívódik a bőrbe, nem hagy olajos, zsíros érzetet a bőr felszínén.
Az organikus gomborkaolaj felhasználási lehetőségei
A szépségápolás sikerrel tudja alkalmazni az organikus magvas gomborka olaját. Kitűnő bőrtápláló tulajdonságai mellett remekül kombinálható egyéb természetes alapanyagokkal, például bio illóolajokkal és növényi kivonatokkal. Az organikus gomborkaolaj nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a gyengéd ápolást igénylő, érzékeny bőr esetén is remekül alkalmazható. Könnyű és gyors felszívódása miatt jól használható hajápolási készítményekbe is.
Kitűnő tulajdonságai miatt választotta a magvas gomborka olaját a dél-franciaországi Ibbeo Cosmetiques is bio kozmetikumaiba. A teljes kollekció elérhető a 7scents webshopban.
Olaját étkezési és ipari célra egyaránt fel lehet használni. A történelmi időkben magjait megtörték és felforralták, hogy kinyerjék belőle az olajat, melyet aztán étkezési és gyógyászati célra használtak fel, illetve lámpaolajként. A visszamaradt növényi részeket a háztáji állatok etetésére használták. Napjainkban megőrlik a magjait és ebből az őrleményből kíméletes eljárással állítják elő az – elsősorban biotermesztésből származó – olajat. Étkezési felhasználás esetén ajánlott organikus gomborkaolajat használni. Ahogy az a hidegen sajtolt olajokkal kapcsolatban általánosan elmondható, a gomborkaolaj esetében is kerülni kell a hevítést. Íze és aromája kellemes, mandulára emlékeztető. Kifejezetten jól használható különböző hideg szószok, krémek és saláták készítéséhez. Magas omega-3 tartalmának és előnyös zsírsav összetételének köszönhetően fenntartható alternatívája lehet a különböző halolajoknak.
A gomborkaolaj ipari felhasználása napjainkban elsősorban a fenntartható üzemanyagok gyártásában valósul meg. A repülőgépek számára kifejlesztett eddigi bioüzemanyaggal ellentétben az eredmények azt mutatják, hogy nem tesz kárt a járművek motorjában és használatával csökken a szénmonoxid-kibocsátás is.