A természetes fiatalító – az áfonya

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) az egyik leggazdagabb természetes forrása a flavonoidoknak és az antioxidánsoknak, magas az A-, C- és E-vitamin tartalma. Ennek következtében hathatós bőrtápláló, képes csökkenteni vagy megelőzni a bőr öregedéséhez vezető káros folyamatokat. Egészséges módon segíti elő a sejtek növekedését és regenerálódását. Védi és rugalmassá teszi az érfalakat, ezzel is hozzájárul az üde, fiatalos bőr megőrzéséhez. Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, így előnyösen befolyásolja a bőr nedvességtartalmát. Organikus áfonyakivonatot tartalmazó bőrápoló készítmények használatával a bőr egészséges, rugalmas és fiatalos marad. Természetes hatóanyagai képesek mérsékelni vagy megelőzni az oxidatív stressz következtében kialakuló káros elváltozásokat. Remekül beépíthető a környezettudatos életmódba. Az organikus fekete áfonyát vezető kozmetikai cégek, mint az Ibbeo Cosmetique és a Rose et Marius is használják kiemelkedő bőrtápláló- és fiatalító tulajdonságai miatt. Széles körben hozzáférhető alapanyag, biogazdaságokban, fenntartható körülmények között is termesztik, így tökéletes összetevője a bio-, vegán- és állatkísérletmentes kozmetikumoknak.

A bio fekete áfonya egészségmegőrző tulajdonságai

A fekete áfonya a gyümölcsök között kiemelkedő egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkezik. A tudatos, egészséges életformát követők számára az egyik legfontosabb gyümölcs. Különböző emésztési zavarok, bélproblémák, szájbetegségek, epe- és vesebetegségek esetén is előnyös a fogyasztása. Jótékony hatással van a szemre, segíti a retinasejtek regenerálódását, használatával megelőzhető a szürkehályog kialakulása. A fekete áfonya levele hatékony a cukorbetegség kezelésében. Bogyói tartalmaznak gyümölcssavakat, cukrot, pektint, vitaminokat, flavonoidokat, cseranyagot és vasat.

A fekete áfonya gyümölcse kiemelkedő tápértékkel rendelkezik. Antioxidáns tartalma az egyik legmagasabb a zöldségek és gyümölcsök között, pozitív hatásai klinikai kutatásokkal széleskörűen bizonyítottak. Segít az öregedéssel járó megbetegedések kivédésében, csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát is. Szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség és különböző daganatos megbetegedések esetén is előnyös a használata. Hatóanyagai védenek a szabadgyökök károsító hatásával szemben. Tannintartalma csökkenti a gyulladásokat, a polifenolok pedig antibakteriális hatást fejtenek ki.

Az áfonyában található pektinnek köszönhetően védi az emésztőrendszert, a székrekedés és a hasmenés tüneteit egyaránt enyhíti.

A fekete áfonya nagymértékben tartalmaz antociánokat. Ezek az antioxidánsok szinergikusan működnek, erősítik a többi antioxidáns hatását, rendkívül hatékonyan képesek semlegesíteni a szabadgyököket. Az antociánoknak köszönheti számos gyümölcs a ragyogóan kék vagy lila színét. Segítik a kollagén termelését, erősítik az érfalakat, kapillárisokat. Értágító hatásuknak köszönhetően csökkentik a vérnyomást és a vérrögképződés kockázatát. Kutatások bebizonytották, hogy az áfonyában lévő értékes tápanyagok mennyisége – ellentétben a legtöbb zöldséggel és gyümölccsel – az élelmiszeripari fagyasztás hatására sem csökken jelentősen.

A különböző áfonya fajok és elterjedésük

A hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó áfonya (Vaccinium) nemzetség tagjai kiváló gyógyító tulajdonságaikról híresek. A növénynemzetségbe mintegy 450 faj tartozik, melyek nagy része az északi félteke hűvösebb területein él.

Eredetileg Észak-Amerikából származik. Az őslakos indián törzsek előszeretettel használták gyógyításra, termesztették is. Európába a gyarmatosítók hozták be. Az elmúlt évtizedben az egészséges életforma és a tudatos táplálkozás előtérbe kerülésével rendkívül megnőtt a népszerűsége, nemesített fajtáit ma már világszerte termesztik, többek között Dél-Amerikában és Új-Zélandon is.

A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) és a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus) a fekete áfonyával rokon fajok. A vadon termő fekete és a vörös áfonya is leginkább erdei, hegyvidéki faj. A vörös áfonya és a tőzegáfonya legismertebb tulajdonsága, hogy jótékonyan használható akut és krónikus húgyúti megbetegedésekben. Tápanyagtartalmuk hasonló a fekete áfonyáéhoz.

0
Kosár